Aktuální informace k provozu školy najdete v záložce PRO STUDENTY – Důležité informace

Odborná exkurze – Komárov a Žebrák

    • 14. 03. 2022
    Odborná exkurze – Komárov a Žebrák

    V pátek 11. 3. 2022 se žáci strojírenských tříd 3MZ a 2SP zúčastnili exkurze do firem PISTON RINGS Komárov a Wiegel Žebrák.

    Firma v Komárově je prakticky dlouholetým monopolním výrobcem pístních kroužků v České republice. Kromě výroby různých průměrů pístních kroužků žáci mohli být přítomni jedinečné ukázce z oblasti slévárenství – odlévání polotovarů pro finální výrobu kroužků. Postupně se žáci zblízka seznámili s přípravou roztaveného kovu, jeho dopravou pomocí pánví k formám i samotným litím do připravených forem. Ocenili jsme vstřícnost firmy nahlédnout takhle bezprostředně do tohoto provozu, naposledy jsme podobnou možnost měli před víc než 20 lety v tehdejší Poldi Kladno. V současnosti už je v našem regionu pouze minimum firem, které se zabývají slévárenstvím a tavbou. Exkurze pokračovala v provozu výroby samotných pístních kroužků, kde bylo nádherně vidět prolínání minulosti s budoucností. Ale i stroje staršího data výroby se v současnosti při výrobě téměř vyrovnají moderním poloautomatům a automatům kterými firma disponuje. Vzhledem k úzké specializaci výrobního sortimentu si některé stroje firma díky svému vývojovému oddělení sama vyrábí, což žáky docela překvapilo.

    Po předem časově naplánovaném přesunu do firmy Wiegel Žebrák jsme v pravou chvíli dorazili k další unikátní ukázce. Tato firma se totiž zabývá zinkováním ocelových konstrukcí a přišli jsme právě ve chvíli, kdy začínal proces zinkování rozměrnějších výrobků. Žáci tak mohli na vlastní oči vidět cestu očištěného a odmaštěného výrobku k vaně, postupné ponořování do roztaveného zinku, jeho následné vyjmutí i s nezbytnými finálními úpravami. Náš průvodce nám ukázal i klíčový provoz s obrovskými nádržemi ve kterých probíhá zmiňované čištění výrobků. Poté se na rozlehlém volném prostranství před halami žáci seznámili s rozmanitými druhy již pozinkovaných výrobků, které čekaly už jen na odvoz zákazníky. Zajímavá byla i informace o celkové spotřebě zinku, takové množství si asi nikdo nepředstavoval. I tato firma byla velmi vstřícná, běžně do svého provozu exkurze nepouští a zároveň jsme měli štěstí, že momentálně počátkem března se zinkuje zatím jen malé množství výrobků. Při plném zatížení už by dle slov zástupkyně firmy exkurze nebyla možná.

    Na uskutečnění obou exkurzí měl největší podíl pan učitel Kusý, který dokázal návštěvu obou firem v pocovidové době vyjednat a zařídit tak naši přítomnost v běžně nenavštěvovaných provozech. Celá exkurze se sice poněkud časově protáhla, ale žáci se rozcházeli domů spokojeni s nově nabytými vědomostmi, které mohou zúročit u blížících se závěrečných zkoušek.

    Zpracoval učitel odborných předmětů Milan Kuděj